Zverejnené: 30.05.2024

Michael Bloomberg


Michael Bloomberg je americký obchodník a politik, ktorý založil firmu poskytujúcu finančné údaje. V rokoch 2002 až 2013 pôsobil ako starosta New Yorku. Po štúdiu inžinierstva na Univerzite Johna Hopkinsa nastúpil na vstupnú pozíciu v investičnej banke Salomon Brothers. Za 15 rokov dosiahol úroveň partnera a viedol blokové obchodné operácie firmy. V roku 2001 kandidoval na post starostu New Yorku ako republikán. Bloomberg sám financoval veľkú časť svojej starostovskej kampane, pričom zo svojho osobného majetku utratil viac ako 68 miliónov dolárov. Témy kampane agentúry Bloomberg sa zamerali na problémy, ktoré obyvateľov New Yorku veľmi znepokojujú: zlepšenie dopravy a tranzitu, bývanie a vzdelávanie.

Spoločnosť Bloomberg, zvolená do druhého funkčného obdobia starostu v roku 2005, presadzovala zákaz transmastných kyselín v potravinách, presadzovala environmentálne iniciatívy, ako je spoplatňovanie dopravných zápch počas dopravných špičiek, a navrhla 25-ročný plán na zlepšenie infraštruktúry mesta. Počas svojho tretieho funkčného obdobia Bloomberg uzákonil kontroverznú kampaň v oblasti verejného zdravia, ktorá rozšírila zákazy používania cigariet a pokúsila sa zakázať predaj veľkorozmerných sladených nápojov.

Po odchode z úradu sa Bloomberg vrátil k riadeniu svojej menovkyne menovanej spoločnosti s finančnými údajmi a mediálnej spoločnosti Bloomberg LP. Naďalej sa angažoval v environmentálnych kauzách a v roku 2017 vydal knihu Klíma nádeje: Ako môžu mestá, podniky a občania zachrániť planétu V roku 2018 Bloomberg spustil American Cities Climate Challenge, program v hodnote 70 miliónov dolárov na pomoc 20 mestám v boji proti klimatickým zmenám. Bloomberg bol držiteľom mnohých ocenení vrátane Ceny Mary Woodard Laskerovej za verejnú službu v roku 2009. V roku 2014 bol vymenovaný za čestného rytiera Veliteľa Rádu Britského impéria (KBE).

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách